perjantai 27. lokakuuta 2017

No voihan karjalanpiirakka!


koko suomi leipooSatuinpa kääntämään kanavaa tällä viikolla, tiistai-iltana, kanavalle josta tuli Koko suomi leipoo-ohjelma. En ole kyseistä sarjaa seurannut koskaan, mutta kummasti koukutti katsomaan, kun oli perinteiset karjalanpiirakat kyseessä. Bongasin uutisenkin syntyneestä kohusta raadin arvioista, tässä linkki.


Hieman tunteisiin meni minullakin, niin pitihän se tässä aamulla piirakat tekaista. Puuron tein jo eilen illalla, kun oli maidossa päiväys menossa. En siis oikeastaan tiedä, kumpi oli suurempi syy piirakoiden tekoon, maidon päiväys vai tv-ohjelma? :) Joka tapauksessa, huomasin että karjalanpiirakassa on jotain pyhää. Itse en ole lapsuudessa niitä mammani tai äitini kanssa leiponut, vaan joskus pari kymppisenä tehnyt ensimmäiset ihan itse. Silloisessa parisuhteessa ollut anoppikokelas oli piirakkataituri, tai siis on taituri vieläkin, joten sieltä varmaan on jotain vaikutteita tullut.

Olin myös yläasteiässä (about 20 vuotta sitten) työharjoittelussa paikallisessa leipomossa, joka tuolloin oli nimeltään Joutsenolainen. Leipomossa oli karjalanpiirakkakone, joka hoiti suurimman osan työstä ja itse olin siellä paiston loppupäässä laittamassa epäkurantteja yksilöitä sivuun sekä jäähdytyksen jälkeen pakkausvaiheessa. Silloin piirakat pakattiin kolme päällekkäin ja kolme rinnakkain pussiin, ja muistan kuinka olin hidas siinä. En suinkaan ollut yksin pakkaamassa, vaan olin ennen oikeaa pakkaajaa, joka aina paikkaili vajaita settejäni. Tuo setti meni pakkauskoneen läpi ja valmiit pakkaukset laitettiin laatikoihin. En tiedä missä kaikkialla siihen aikaan noita piirakoita myytiin Suomessa, mutta meillä päin niitä oli joka kaupassa. Tähän olisin halunnut fiilistelykuvan siitä pakkauksesta, ehkä joku muistaa muovikääreen sinisellä painetun fontin kanssa ja piirakat rivissä.

koko suomi leipoo

Palataanpa tämän päivän piirakoihin. Tein siis puuron eilen ja taikinan tänään. Taikinaan olen aina käyttänyt pääosin ruisjauhoja, eli hieman vehnäjauhoja jotta piirakat eivät hajoaisi niin helposti kaulitessa tai rypytysvaiheessa. Koskaan en ole öljyä taikinaan laittanut, kuten kyseisessä tv-ohjelmassa ohjeistettiin. Ruisjauhoja, vehnäjauhoja, vettä ja suolaa. Taikinasta tehdään pallo, joka vaivataan pitkulaiseksi ruisjauhoissa. Pötkön halkaisijasta en osaa tarkemmin sanoa, olisiko 2 senttiä suurinpiirtein. Pötköstä pilkotaan suht saman levyisiä paloja, kuin pötkön korkeus on. Palaset pyöritellään palloiksi ja kaulitaan noin kämmenen kokoiseksi levyksi. Taikinalevyn päälle levitetään puuro, että reunoille jää sentin verran vajaata. Jos haluat suppuisemman piirakan niin jätä puuro kapeammalle alalle. Itse olen aina tehnyt niin, että puuroa näkyy reilusti. Ja rypytänkin tavalla jolla teräviä kulmia tulee, kun en ole oikein oppinut painelu tekniikkaa. Rypytyksessä tärkeintä on aloittaa keskeltä, ja itse teen keskeltä ylöspäin ja sen jälkeen alaspäin. Piirakat pellille ja sitä myöten uuniin 300 asteeseen. Paiston jälkeen voitelu voisulalla maidon kera, tai ilman. Nykyään voitelen pelkällä voisulalla.
koko suomi leipoo


Hyvä ohje piirakoihin löytyy Perinneruokaa Prkl-blogista, jota turhaan en käy tähän kopioimaan. Tuolla onnistuu varmasti! Klikkaa tästä ohjeeseen.

Vaikka tykkäänkin kokeilla paljon uutta, niin jossain se raja menee minullakin ja näköjään näissä on tunneside sellainen, että en näe mitään syytä lähteä muokkaamaan tätä.  Kiva olisi kuulla, mitä vastaavia asioita sinulla on johon ei saa koskea?

koko suomi leipoo4 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää karjalanpiirakat!
    Muutaman kerran olen itse tehnyt. Ja on ne vaan hyviä.

    VastaaPoista
  2. Herkullisen näköisiä karjalanpiirakoita <3 Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista

Katso myös nämä